جیپ آهو سلطان جادهها را بهتر بشناسیم
جیپ آهو نخستین خودروی شاسی بلند لاکچری در جهان است. نام انگلیسی آن واگنیر (Jeep Wagoneer) بوده که در ایران به جیپ آهو مشهور شده است. جیپ آهو، خودروی پرفروش دهه 60 الی 90 میلادی بود و تعداد بیشماری از آن به فروش رفت. جیپ آهو به عنوان یک SUV تمام عیار در سال 45 شمسی در هولدینگ جیپ سازی ایران (پارس خودرو) همزمان با دیگر کشورهای تولید کننده به روی خط تولید رفت و در ایران عرضه شد. به نوعی میتوان گفت اولین خودروی شاسی بلند لوکس جهان، جیپ آهو یا همان واگنیر است؛ از شروع تولید این خودرو با فاصله زمانی حدودا 10 ساله لندرور شروع به تولید شاسی بلندهای خود کرد و بعد از حدود 3 دهه، بازار شاسی بلند آمریکا شکل گرفت.
روند تولید جیپ آهو
طرحهای اولیه جیپ آهو در سال 63 میلادی در آمریکا، توسط یک طراح صنعتی به نام بروک استیونس (Brooks Stevens) انجام شد. مهندسان شرکت ویلیس مجبور شدند برای ساختن طرحهای بروک تحقیقات گستردهای برای افزایش اطلاعات فنی در آن دوره انجام دهند که مبلغی افزون بر 20 میلیون دلار هزینه برداشت. شرکت ویلیس ساختن جیپ واگنیر را در آمریکا برعهده داشت و جیپ آهو در طرح اولیه دارای یک اتاق کامل بود که بر روی شاسی جیپ هونچو سوار شده بود که در دو مدل دو درب و چهار درب تولید میشد.
طبق معمول مدل دو درب آن دارای کابین بود اما مدل استیشن هم داشت. در مدلهای اولیه جیپ آهو، موتورهای شش سیلندر خطی با حجمی برابر 3800 سیسی ساخته میشدند که این حجم و قدرت از موتور در آن سالها به عنوان یک آپشن به شمار میرفت؛ 140 اسب بخار نیرو تولید میکرد و میزان مصرف سوخت فوق العادهای نسبت به خودروهای آن دوره داشت. اما پس از یکسال شرکت تولید کننده مجبور به کاهش قدرت موتور به 133 اسب بخار شد و دلیل آن صدای وحشتناک آن در دورهای بالا و مشکلات سیستم خنک کننده بود.
تولید جیپ آهو در سال های 1966-1963
تا سال 63 میلادی، کمربند ماشین به عنوان یک آپشن عرضه میشد. در سال بعد سیستم تهویه هوا خودرو نیز به آن اضافه شد. در اواخر سال 65 میلادی موتور شش سیلندر ساخت شرکت آمریکا موتورز جایگزین موتور قبلی شد که حجمی برابر با 3.8 لیتر داشت. علاوه بر آن میتوانستید با انتخاب یک موتور دیگر نیز جیپ آهو را سوار شوید که ساخت شرکت AMC با حجم 5.4 لیتر و توان 250 اسب بخار بود. در سال 66 میلادی نیز با پیشرفت این خودرو، علاوه بر تجهیز شدن و مجللتر شدن آن، اینبار سوپر واگنیر با موتوری 270 اسب بخاری و 8 سیلندر ساخت شرکت آمریکاموتورز بود به بازار آمد.
جیپ آهو (واگنیر) تولید 1968
با توجه به فروش بیشتر مدلهای دو دیفرانسیل 4 در 4 (چهارچرخ متحرک) جیپ آهو تصمیم گرفت مدل تک دیفرانسیل خود را از رده خارج کند. با این اوصاف تولید این مدل متوقف شد و بعد از مدتی در سال 68 میلادی مدلهای دودر نیز دیگر تولید نشدند. در سالهای 68 تا 71 میلادی شرکت خودروسازی جیپ آهو تصمیم به تغییر موتورهای خود کرد و موتورهای تولید شده توسط شرکت بیوک را با حجمی برابر با 5.7 لیتر و قدرتی 230 اسب بخاری، جایگزین موتورهای قبلی کرد. اما با این وجود موتورهای جدید دارای قدرت کمتری نسبت به موتور 250 اسب بخاری بودند و تنها گشتاور بیشتری تولید میکردند. پس از سال 71 میلادی، موتورهای جیپ آهو به طور انحصاری توسط شرکت AMC تولید شد.
شرکت آمریکا موتورز (AMC)
در ابتدای دهه 70 میلادی شرکت AMC تولید جیپ آهو را به دست گرفت و کارخانه کایسر (Kaiser) را خریداری نمود. با این وجود تصمیمات مهمی برای بهتر شدن کیفیت جیپ آهو گرفته بود. یکی از این تصمیمات کاهش هزینههای تولید و افزایش سوددهی کارخانه بود. این کار را با استفاده از لوازم مشترک مانند موتور و همچنین با ایجاد تغییراتی که باعث کاهش لرزشهای اذیت کننده، کاهش صداهای اضافی، بهتر شدن کنترل جیپ آهو و ... انجام داد. شرکت نهایتا با انجام این تغییرات باعث پیشرفت جیپ آهو شد؛ ولی این تغییرات آنقدری نبودند که اصالت خودرو را تغییر دهند.
تولید جیپ آهو مدل 1979
در سال 71 میلادی شرکت سازنده جیپ آهو تصمیم گرفت علاوه بر مدل ساده این خودرو یک مدل به اصطلاح آپشن دار را نیز روانه بازار کند که تفاوت آن با نسخه معمولی در قدرت موتور، نوارهای چوبی کناری و امکانات رفاهی بیشتر بود. میتوانستید با پرداخت 1000دلار بیشتر صاحب مدل "ایکس کد" شوید. در سال 72 میلادی، شرکت آمریکاموتورز با ساخت موتوری با حجم 5.9 لیتر که به صورت وی شکل بود توانست موتور ساخت شرکت بیوک را از میان بردارد و موتور خودرو نیز به انحصار این شرکت بزرگ در آمد. مدتی بعد نیز با ساخت موتور 6.6 لیتری، جیپ آهو نفسی دوباره گرفت.
یکسال بعد یک طرح جدید مطرح شد و تفاوت آن در اضافه شدن سیستم چهار چرخ متحرک بود که با نام کوارد تراک بر روی جیپ آهو نصب و با محبوبیت فراوانی رو به رو شد. دلیل آن هم این بود که رانندگان جیپ آهو به دنبال رفاه بیشتر بودند و با توجه به اضافه شدن این آپشن، خریداران به سمت آن هجوم آوردند.
تغییرات مهم در سال های 74 تا 79 میلادی
در این دوره زمانی جیپ آهو بیشتر دستخوش تغییرات جزئی و ظاهری شد. همانطور که در بخش های قبلی گفته شده بود شرکت سعی داشت که رفاه بیشتری را برای خریداران فراهم کند. پس از حضور موفق خودروی جیپ چروکی (Jeep Cherokee) که نسخه تغییر یافته جیپ آهو بود، کمپانی به دنبال تولید نسخههای تولید محدود یا به اصطلاح سفارشی رفت. در این نوع مدلها میتوانیم آپشنهای باورنکردنی را مشاهده کنیم که در لیست زیر میتوانید تعدادی از آنها را مشاهده کنید:
- سیستم کوارد تراک
- سیستم تهویه هوا
- تنظیم صندلی برقی
- کروز کنترل
- قفل مرکزی
- شیشه بالابر برقی
- نصب بوستر ترمز برای زمینههای آفرودی
- تودوزی تمام چرم
- رادیو سه موج
- رینگهای آلیمینیومی
- باربند تمام استیل
- و ....
Wagoneer انقلابی مملو از نوآوری در صنعت خودروسازی بود؛ اولین گیربکس اتوماتیک در یک وسیله نقلیه 4x4، اولین موتور کامیون شش سیلندر، اولین وسیله نقلیه 4x4 با سیستم تعلیق مستقل، اولین سیستم اتوماتیک 4x4 و بسیاری از آپشن های جدید در آن زمان در این وسیله نقلیه گنجانده شده بود.
ثبت نظر جدید
به نظرم تغییرات ایجاد شده در طی سال ها بیشتر به دلیل این بود که جیپ قصد داشت رقیبی برای رنجرور داشته باشد ، لندرور تقلیدی از مدل پایه جیپ بود ، رنج رور را ساختند تا بشود لندرور پولدارها و اهو و حتی چیروکی چیف (رییس قبیله چیروکی با ارم سرخپوست معروف ) حریف رنجرور بودند . البته طبق معمول ماشین های امریکایی علاوه بر تمام محسنات خیلی هم ارزان بودند و در همین ایران برای لندرور باید خیلی بیشتر از جیپ می دادید که به نظرم شهباز از لندرور بهتر هم هست ...