آشنایی با نادرترین گونه های حیوانی ایران
همانطور که میدانید ایران سرزمینی پهناوری است و زیستبومهای زیبا و مختلفی دارد. رشتهکوههای البرز در شمال با جنگلهای انبوه و رودهای خروشانش ابهت ایران را بیش از پیش به رخ میکشد. اگرچه در سالهای اخیر به علت تغییر اقلیمها، برخی از این زیستبوم ها دچار تحولاتی شدهاند، ولی تنوع گونه های حیوانی ایران همچنان بسیار بالا است. در ادامه این مقاله، قصد داریم در مورد نادرترین گونه های حیوانی ایران صحبت کنیم.
گونه های حیوانی شاخص در ایران
از میان گونههای حیوانی ایران قوچ، میش، بز، کل، آهو و جبیر از جمله محبوبترین حیوانات برای شکارچیان و از گونه های شاخص به شمار میروند. بر اساس سرشماری که سازمان حفاظت محیطزیست در سال 1394 انجام داد، در سراسر ایران تعداد 51 هزار و 803 رأس بز و کل، تعداد 72 هزار و 971 رأس قوچ و میش، تعداد 17 هزار و 517 آهو و تعداد 2 هزار و 289 رأس جبیر ساکن هستند.
به گفته این سازمان این سرشماری به کمک نیروهای داوطلب محلی، شکارچیان و تشکلهای مردمی صورت گرفته و آمار پایه برای این گونههای جانوری شاخص است. سرشماری این گونههای حیوانی به این علت انجامگرفته که مورد توجه گونههای حیوانی گوشت خوار قرار دارند. همچنین این حیوانات مورد توجه شکارچیان مجاز و غیرمجاز هستند.
پرندگان دیگر گونه های حیوانی در ایران
یکی دیگر از گونههای حیوانی در ایران، پرندگان هستند! آمار دقیقی از تعداد این پرندگان در دسترس نیست، چون که تعداد زیادی از آنها پرندگان مهاجر هستند که سالانه به تالابها و دریاچههای ایران مهاجرت میکنند و با تغییر فصل مجددا باز میگردند. نکته مهمی که در مورد پرندگان مهاجر وجود دارد، آن است که سالانه تعداد زیادی از این پرندگان در کشور شکار میشوند. اگرچه آمار آن چنان دقیقی وجود ندارد، ولی بر اساس گفتههای سازمان حفاظت محیطزیست سالانه نزدیک به یک میلیون پرنده مهاجر در ایران شکار شده که رقم بسیار بالایی به شمار میرود.
این در حالی است که طبق همین آمارهای غیررسمی ادعا میشود سالانه نزدیک پنج میلیون پرنده مهاجر وارد کشور و تالابهای ایران میشوند و متاسفانه برخی از دریاچهها و تالابهای کشور طی سالیان گذشته خشک شده و پرندگان مهاجر دیگر به این مناطق وارد نمیشوند.
نادرترین گونه های حیوانی ایران
طبق آمار موجود، حدود 517 گونه پرنده در ایران وجود دارد که این گونهها متعلق به 80 خانواده بوده و در 10 راسته دستهبندی میشوند. از این میان حدود 320 گونه در ایران ساکن هستند و مابقی گونههای مهاجرند که مهاجرتشان بهصورت عبوری یا سکونت زمستانه است. از پرندههایی که ساکن ایران هستند، برخی از گونهها (در حدود 20 گونه) در معرض خطر انقراض قرار دارند که در این بین میشود به درنای سیبری، بالابان، خروس کولی شکم سیاه، پلیکان خاکستری، کورکور حنایی، اردک سر سفید، پرندگان شکاری و ... اشاره نمود.
در ایران گونههای حیوانی زیادی وجود دارند که در معرض انقراض هستند. انقراض گونههای حیوانی به این دلیل اهمیت دارد که میتواند موجب تغییر در زیستبوم آن مناطق شود. در سالهای اخیر شیر ایرانی و ببر مازندران منقرض شدند و امروزه یکی از مهمترین گونههای در خطر انقراض یوزپلنگ ایرانی است. طبق آمارهای منتشر شده رسمی امروزه تنها شصت قلاده از یوز ایرانی باقیمانده است.
پلنگ ایرانی نیز یکی دیگر از گونههای حیوانی در خطر انقراض است. زیستگاه این گونه علاوه بر ایران شامل ارمنستان، ترکیه، کردستان عراق، تاجیکستان و مناطق همسایه است.
گوزن زرد ایرانی نیز از گونههای حیوانی در حال انقراض در ایران است ولی تعداد دقیقی از گوزنهای زرد ایرانی در دست نیست. این حیوان پیش از این در اطراف دریاچه ارومیه و دشت ارژن زندگی میکرد. حیوان دیگری که در حال انقراض باشد میشناسید؟ بیایید از این حیوانات موجود در محیط زیست حمایت کرده و از انقراض آنها جلوگیری کنیم.